Nikolina Kuzmić, Martin Šatović i Anđela Zanki – Academia Moderna

Nikolina Kuzmić, Martin Šatović i Anđela Zanki – Academia Moderna

Kategorija Najave | 19/05/2017 0

 

U petak, 19. svibnja 2017. godine u 20 sati otvara se izložba Nikoline Kuzmić, Martina Šatovića i Anđele Zanki u galeriji Academia Moderna.

Troje umjetnika predstavit će se u različitim medijima – Nikolina u skulpturi, Martin u fotografiji, a Anđela u slikarstvu

Nikolina Kuzmić u svojim radovima kao da zanemaruje materijal. Koristi riječi koje pažnju promatrača usmjeravaju na apstraktnu misao i fikciju, koja je, međutim, ujedno pobijena upravo slovom kao konkretnim znakom. Ovdje se prvenstveno radi o zaigranosti i humoru koji mogu asocirati i na dadaističke igre riječi te njihove apsurdne kombinacije, dok komad plastike iskorišten kao postament neutralne voštane skulpture doprinosi ležernosti izraza.

Upravo apsurd ima glavnu ulogu u fotografijama Martina Šatovića. Umjetnik svojom kamerom bilježi ‘nemogućnost’ prirode, ‘ludost gledanja’, ‘fenomen Islanda’ te istovremeno ističe koliko je čovjek zapravo malen i nebitan u okviru današnjice. Kroz Martinove fotografije spajaju se dva različita svijeta – onaj koji mi vidimo i onaj koji on vidi kroz vlastiti objektiv. Njegovi radovi zato ne predstavljaju informaciju, već jednu osobnu životnu priču.

U slikarstvu Anđele Zanki apsurd je primjetan u suptilnom prožimanju linije i boje. Jasnoća i definiranost prisutna u njenim radovima daje dašak svježine te i sama kaže kako je taj život nastao, ne iz mnogobrojnosti, već upravo u izostanku onoga što inače tražimo.

Poveznica radova je, dakle, tema apsurda. Ipak, posebnost je u tome što ga umjetnici zapravo koriste s dubokom involviranošću u proces stvaranja te intenzivnom sviješću o svom djelovanju, a ne kako bi prikazali besmisao. Sve to ne ovisi o mediju u kojem stvaraju i na taj je način medij ovdje u drugome planu. Ovakvim će pristupom svakako zainteresirati posjetitelja, zbog čega se nadamo da ćete njihovu izložbu u galeriji Academia Moderna posjetiti u što većem broju!

Izložba je otvorena do 26. svibnja 2017. godine.

Radno vrijeme galerije Academia Moderna: utorak – subota, 12 – 17 sati 

Više informacija potražite na Facebook eventu.

Fotografija naslovnice

Ostavite nam komentar