Muzeji izvan muzeja – MIM 2018

Muzeji izvan muzeja – MIM 2018

Kategorija Najave | 14/05/2018 0

 

Posljednjih godina u muzejskom svijetu sve je veća potreba za razvijanjem inovativnih praksi koje će približiti svoju građu posjetiteljima. Osim toga, javlja se i potreba približavanja samih muzeja kao institucija široj javnosti. Posljedica je to suvremenog digitaliziranog svijeta u kojem je pomoću nekoliko klikova mišem moguće pristupiti beskonačnom broju sadržaja. U takvoj stvarnosti institucije poput muzeja, knjižnica, arhiva i slično, gube na svome značaju i svakodnevno se susreću s problemom sve manjeg broja zainteresiranih posjetitelja. Dovoljno je posjetiti neku od manje zvučnih izložbi kako bi se čovjek iz prve ruke uvjerio da je stvarnost doista takva. Kako bi se tome stalo na kraj te istaknula važnost muzeja kao institucije koja pruža ono najbolje od kulture, umjetnosti, ljudskih dosega i uči nas određenim ljudskim vrijednostima, Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić, više kustosice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, te Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik, osmisli su autorski projekt pod nazivom Muzeji izvan muzeja.

U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, uz suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba od 16. do 20. svibnja 2018. godine održat će se manifestacija Muzeji izvan muzeja. U manifestaciji sudjeluje pet Zagrebačkih muzeja s ciljem približavanja muzejske baštine široj javnosti na do sad u našoj sredini neviđen način. Na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga, bit će izloženi odabrani postavi muzeja koji sudjeluju u manifestaciji. ‘Muzeji će biti predstavljeni u tzv. MIM ‘paviljonu’ – impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku ogromnog gnijezda, u čijem ‘krilu’ su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (inicijator i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.’

 

http://licegrada.hr/tag/mim-paviljon/

 

MIM paviljon će uz izložbe navedenih muzeja ugostiti i brojne stručne radionice, predavanja i prezentacije, te glazbeni program u večernjim satima. Odabrani postavi uključivat će Kabinet čudesa, Arheo-špancir po Zagrebu i okolici, Bicikl: jučer, danas, sutra, MSU vid(e)okrug, Šezdesete – prostor modne reinterpretacije. Detaljan program svih događanja dostupan je na Facebook stranici. Podsjetimo kako je za određene radionice i vodstva ograničen broj sudionika te je za njih potrebna prethodna najava.

Dodatna atrakcija ovom bogatom programu bit će i replika zrakoplova CA 10 Penkala, za čiji je original zaslužan naš slavni izumitelj Slavoljub Penkala.

Muzeji izvan muzeja doista je hvalevrijedna inicijativa čiji je cilj prezentacija muzejske i kulturno-povijesne baštine na nov način, koji bi trebao biti atraktivan široj javnosti, kao i informativan i poučan. Održavanjem povodom Međunarodnog dana muzeja organizatori dodatno naglašavaju važnost institucija u izgradnji društva i njen značaj za budućnost te uz suradnju s Turističkom zajednicom ističu povezanost kulture s turizmom.

Program manifestacije 

Fotografija naslovnice 

Fotografija paviljona 

Ostavite nam komentar