Marko Marković – Anti tijelo

Marko Marković – Anti tijelo

Kategorija Najave | 09/05/2017 1

 

U Galeriji VN u utorak 9. svibnja u 19 sati otvara se izložba Marka Markovića pod nazivom Anti tijelo, kojom će umjetnik podsjetiti na svoje dosadašnje performanse. Izložba će tako predstaviti pregled njegovih performativnih radova koji su umjetnikov odgovor na određena društvena zbivanja i koja progovaraju o položaju umjetnika u društvu.

Pregled Markovićevih performansa može se grupirati u tri osnovne skupine. Jedna polazi od društvene svakodnevnice (Uzorno odijelo/2011, Druga strana zastave/2010) gdje Marković performansom interpretira bolne žarišne točke društva, nepogrešivo ukazujući na neadekvatnost našeg društvenog sustava koji kontinuirano reproducira razočaranje i osjećaj izdaje.
Drugu skupinu čine body art radovi (Ozljeda na radu/ 2015, Samojed/ 2009, Iglanje/2008/2009, Rad spašava/2011) koji su radikalni udari na vlastito tijelo kao protest koji istovremeno proizvode osjećaj odbojnosti i privlačnosti.
Treću skupinu predstavljaju metapozicijski radovi (Tko je Marko Marković? 2016, Eksponat 2007, Kremšnita 2016) u kojima se umjetnik bavi vlastitom egzistencijom i općenito umjetničkom pozicijom unutar umjetničkog svijeta. Umjetnički svijet kroz viđenje Marka Markovića pokazuje svoje nehumano industrijsko lice kojem nije bitno ništa do održanja statusa quo sustava. Kreiranje različitih tijela, kao nosioca identiteta koji preuzimaju partikularne borbe na svoja pleća, paradoksalno, unatoč svojoj mračnoj inspiraciji, osnažuje i daje moć i život umjetnosti, umjetniku, performansu.

Na izložbi u Galeriji VN posjetitelji će se prisjetiti na jednom mjestu nekih od najznačajnijih Markovićevih performansa, no ujedno će dobiti uvid i u širi okvir i inspiraciju iz dokumenata koji performanse kontekstualiziraju.

 

 

Marko Marković prepoznat je kao izvedbeni umjetnik koji ispituje granice vlastite izdržljivosti te pripada među najradikalnije izvođače na hrvatskoj sceni. Također, organizator je različitih kulturno-umjetničkih programa kao što su DOPUST/Dani otvorenog performansa, a izlagao je u New Yorku, Solunu, Rotterdamu, Beču, Moskvi… Svoj rad je predstavio 2016. godine na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Izložbu Anti tijelo možete posjetiti 9. svibnja od 19 do 22 sata. Više informacija potražite na Facebook stranici.

 

 

Jedan Komentar

 1. I comment whenever I especially enjoy a post on a site or if I
  have something to valuable to contribute to the conversation. Usually it is caused by the passion displayed in the
  article I read. And on this article Marko Marković – Anti tijelo | Kulturflux.
  I was moved enough to drop a commenta response 😉
  I do have some questions for you if it’s okay.
  Could it be simply me or do a few of the remarks appear like
  written by brain dead visitors? 😛 And, if you are posting at additional
  sites, I would like to follow anything fresh you have to post.
  Would you make a list the complete urls of all your social sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Ostavite nam komentar