Malo o tržištu: primjer Art Pullovera

Malo o tržištu: primjer Art Pullovera

Kategorija Osvrti | 13/01/2017 49

 

Blagdansko vrijeme je došlo i prošlo i svi smo mi, htjeli to priznati ili ne, u maniri odanih konzumerista više ili manje graciozno odigrali svoju ulogu. U obilju adventskih sadržaja koji su već sredinom studenog počeli nicati po širem centru grada, jedan se od njih istaknuo malo drugačijim fokusom. Radi se o ArtPulloveru, ne-običnoj adventskoj lokaciji čiji je glavni cilj prodaja djela hrvatskih umjetnika po pristupačnim cijenama. Za razliku od klasičnog koncepta prodajne izložbe ili, primjerice, natječaja Erste fragmenti na kojem se otkupljuje rad jednog umjetnika, dobitnika nagrade Erste Grand Prix, u sklopu Pullovera odigrao se niz popratnih događanja, od upoznavanja i razgovora s umjetnicima-izlagačima u okviru programa Meet the artist, preko modne revije i koncerata, sve do radionica joge.

Iako mi je najava događanja, koje kombinira izlaganje slika većinom mladih hrvatskih umjetnika (mnogi su od njih studenti Akademije ili su je netom završili) s fado glazbom, rakijom i vjenčanjima a la Las Vegas, djelovala zbunjujuće, odlučila sam mu ipak posvetiti malo više pažnje, ponajviše zato što nikada nisam pobliže istražila kako funkcionira tržište umjetnina u Hrvatskoj i – a to je pitanje koje se (pre)često nameće pri promišljanju o ovoj temi – postoji li ono uopće.

15726391_1815375902038347_5294605464487590636_n

 

Nedavno sam, razmišljajući o ovoj temi i pripremi članka, ponovno pogledala poznat dokumentarac Bena Lewisa The Great Contemporary Art Bubble. Lewisova beskompromisna odiseja po tržištu umjetnina između ostalog izvlači na vidjelo raznorazne paradokse iz umjetničkog svijeta – upitnu politiku velikih aukcijskih kuća suočenih s turbulencijama na tržištu te ponekad bizarno visoke cijene umjetnina. Nepotrebno je napominjati kako se umjetnici u Hrvatskoj, čak i oni koje smatramo afirmiranima, ne mogu nadati otkupu svojih djela u velikim količinama, a kamoli za basnoslovne iznose koje su postizali, primjerice, Hirstovi ili Koonsovi radovi kojih se autor dotiče u filmu. Naime, stereotip umjetnika koji se zarad vlastitih principa suprotstavlja sistemu (sveprisutnom, a opet tako neuhvatljivom) što ga dovodi na sam rub egzistencije često je vrlo blizu istini, što pokazuje i najrecentniji, 33. Salon mladih pod znakovitim nazivom Troškovnik.

Prema jasno definiranoj, ali dovoljno široko postavljenoj kustoskoj koncepciji, umjetnici su pozvani da se osvrnu na načine na koje se „umjetnik može boriti za svoju egzistenciju“. Kako dalje stoji u tekstu natječaja: „Problem počinje među mladim generacijama, već pri odabiru zvanja i upisu na umjetničke akademije, a manifestira se u trenutku u kojem pojedinac više nije zaštićen institucijom i izlazi u realnost. Mladi se umjetnici većinom zapošljavaju na radnim mjestima neusklađenim sa strukom i razinom obrazovanja, nevezanim uz struku, a često struku u potpunosti napuštaju, kako bi osigurali osnovne životne uvjete. Samim time, odriču se vremena potrebnog za osobni umjetnički rast i razvoj.“ Sama izložba dosljedno je prenijela agendu kustosicā  i pokazala izvanredno slojevito tumačenje teme, pri čemu su one ravnopravno sudjelovale temeljem vlastitog iskustva rada na području vizualnih umjetnosti (na izložbi ste sigurno zamijetili i urnebesan promo-spot s njima u glavnim ulogama!). Naglasak na neformalnom i opuštenom razgovoru podebljan je nizom tribina o relevantnim pitanjima vezanim uz opstanak umjetnosti i umjetnika unutar sustava koji ih bez iznimke melje ako nisu spremni na brojne kompromise i ustupke.

troškovnik duo

 

Unatoč svemu tome, slijedom logike kapitalizma, budući da je umjetničko djelo u krajnjoj liniji je roba, tržište mora postojati. Brojni su problemi koji koče njegov razvoj i propulzivnost. Kako su mi u razgovoru navele Martina Miholić i Mia Orsag, neki su od najbitnijih problema: slaba educiranost šire javnosti, vrlo mali broj obrazovanih art managera koji su istinski u doticaju sa scenom i njezinim akterima te nepostojanje pravovaljanog zakonskog okvira koji bi učinio otkup umjetnina isplativim. Naime, nepostojanje zakona o sponzorstvu u našem pravnom sustavu znači da državne i privatne institucije ne mogu ostvariti nikakav odbitak od poreza u slučaju neke donacije, a nedostatak bazične infrastrukture institucija koje bi se time bavile još više otežava uspostavljanje funkcionalnog sustava. Slično je i kod galerija, za razliku od inozemnih koje se u većoj ili manjoj mjeri financiraju prodajom umjetnina koje izlažu, pri čemu od ukupnog iznosa uzimaju proviziju do 60% (!), u Hrvatskoj većina njih sredstva dobiva od države pa samim time manje energije ulažu u promociju umjetnika. Ili – ako si dopustimo dobronamjernu banalizaciju – dok će galerija u, recimo, Berlinu postupno stvarati umjetnika i sebi osigurati dobar proizvod a time i dobit, kod nas će ga većinom pokazati, a ostatak posla pada opet na leđa umjetnika samog.

U jednom od svojih izleta u izložbeni prostor u Branimir centru razgovarala sam s Anđelom Zanki i Markom Merćepom, apsolventima na Akademiji likovnih umjetnosti i izlagačima na Art Pulloveru. U duhu politike ‘studenti za studente’ kojoj Kulturflux naginje željela sam saznati kako iz dane pozicije razmišljaju o ovakvom načinu prodaje i koliko su upoznati s plasiranjem svojih radova na tržište. Zanimalo me koliko se tomu posvećuje pozornost na Akademiji, odnosno priprema li ih fakultetski kurikulum za ono što dolazi nakon fakulteta; u prvom redu činjenicu da, barem na počecima, moraju biti sami svoji manageri, sposobni prezentirati sebe i svoj rad kako umjetničkoj sceni i široj publici, tako i potencijalnim kupcima.

Tu su se složili kako se kroz fakultet nisu susretali s inicijativama za razvijanje ovih ‘pomoćnih’ vještina, no ističu godišnji Cash&Carry na Jabukovcu koji je organizacijski prepušten studentima treće godine Akademije. Lokacija, atmosfera, pristupačnost mladih autora koji izlažu i prodaju radove te popratni program koji uključuje koncerte i večernji party, sve doprinosi višegodišnjem uspjehu i velikoj posjećenosti izložbe, a o tome govori i činjenica kako se održava već punih 11 godina. Čini se da i Art Pullover nastoji u prvi plan staviti upravo komponentu pristupačnosti i uspostaviti kontrapunkt umjetnosti čvrsto usidrenoj u sigurnosti white cubea i konvencija obično pridruženih tom konceptu. Pomak od stroge institucionaliziranosti ka jednoj vrsti hibridnosti u globalu označava pokušaj da se umjetnost demokratizira, i smjesti u domenu svakodnevice te zbilja učini „dostupnom svima“, kako to stoji u promotivnim materijalima Pullovera. Na sličan način funkcionira artOmat koji se od 2009. održava u predblagdansko vrijeme u prostorima HDLU-a. „Sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta“ pokrenut je s ciljem stvaranja platforme za razmjenu kreativnih znanja i iskustava te prodaju originalnih proizvoda, čime je otvoren prostor za prezentaciju velikog broja kreativaca, manufaktura, pa i OPG-ova. Ovaj prokušan format donekle je prenesen i na Art Pullover, s tim da je njegovo trajanje prošireno na cijeli prosinac, čime je publika dobila dovoljno vremena za razmišljanje o kupnji, a za mnoge od umjetnika bio je to najduži period što su im radovi negdje izloženi. Međutim, ostaje pitanje same cijene, odnosno načina na koji se ona određuje.

Politika prodaje po svima pristupačnima cijenama uvjetovala je cjenovni rang od 50 do maksimalno 4000 kuna (koliko je stajalo samo nekoliko slika velikih dimenzija). Svaki od pedesetak izlagača morao je odrediti cijene, ali za neke od njih to nije bilo nimalo jednostavno. Tako Anđela i Marko nisu znali konkretno odgovoriti na moje pitanje. Naime, premda postoje različite formule koje izvode financijsku vrijednost pojedine umjetnine iz vrijednosti utrošenog materijala i vremena rada, dobro znamo da ti parametri nisu jedini relevantni, a vrijednost – u financijskom, ali i statusnom smislu – proporcionalna je, u nedostatku boljeg izraza, popularnosti umjetnika, odnosno stupnju do kojeg se on smatra afirmiranim i konkurentnim dionikom umjetničke scene. Pitanje o određivanju cijene moji su sugovornici dočekali sa smijehom, ali i blagim grčem na licu, jer ni sami nisu bili potpuno sigurni kako su došli do iznosa koji je morao biti pristupačan publici, a istovremeno poštovati njihove kriterije. „ Mislim, postoji neka interna formula od tri puta materijal ali… jasno da se prvo uspoređuješ s kolegama, pa si probaš stavit nešto jeftinije“, kroz smijeh mi je objasnio Marko, a Anđela se složila naglasivši kako zahtjev za samovalorizacijom predstavlja izazov koji je moguće svladati samo praksom. Značajna je i informacija da je stvar uređena tako da oni dobivaju čak oko sedamdeset posto iznosa, što smatraju izuzetno artist-friendly situacijom i što je, u odnosu na uobičajene provizije koje od prodanih radova uzimaju galerije, dosta dobra pogodba.

Međutim, izvjesna nelagoda do koje ponekad dolazi kada trebaju odrediti upravo tu, tržišnu vrijednost svojeg rada postoji i nije tako rijetka pojava o čemu svjedoči i zanimljiv eksperiment umjetnice Melinde Šefčić proveden u okviru Salona mladih. Šefčić je, naime, među izlagačima odabrala deset autora i zamolila ih da postave cijenu svojeg rada, odnosno procijene njegovu vrijednost. Zatim je s istim radovima pristupila publici i pitala ih bi li kupili dane umjetnine i koliko bi ih platili. Rezultati ove ankete bili su, kako su mi prepričale Mia i Martina, prilično iznenađujući. Naime, većina umjetnika pogrešno je procijenila kako njihov rad kotira kod publike, a neki od njih ozbiljno su se podcijenili.

_DSC2194-2

 

Ući u srž navedenih problema zahtijevalo bi nešto opširniju elaboraciju, uz obavezno podsjećanje na manjkavosti u obrazovnom sustavu, na provincijalnost sredine u kojoj živimo i radimo te političke i ekonomske strukture koje i nisu previše naklonjene kulturnom sektoru, što se posebice osjetilo u godini za nama. No, zadržimo na Art Pulloveru i rezultatima koje je naposljetku postigao. Prema informacijama koje mi je ljubazno ustupila Nela Simić, voditeljica galerije Pikto i organizacijskog tima Art Pullovera, prodalo se tridesetak umjetničkih radova uz još dosta proizvoda primijenjene umjetnosti. Konkretno, oko 20% umjetnika prodalo je po jedan ili više radova. Premda se ovaj postotak možda doima malim, Nela ističe kako je za naše tržište i trenutačno stanje u zagrebačkim galerijama ovo zaista uspjeh te su organizatori iznimno zadovoljni ishodom, kao i reakcijama i odazivom publike. Također, ovogodišnju izložbu ne doživljavaju kao jednokratan projekt, nego ovakav format planiraju inkorporirati u daljnji program Pikta te time osigurati zaokret u pogledu tržišne djelatnosti.

Bilo kako bilo, činjenica je da su među izlagačima bili mladi umjetnici čija imena sve više susrećemo i koji postaju dijelom hrvatske umjetničke scene. Mnogi od njih izlagali su i na gorespomenutom Troškovniku koji je postavio itekako relevantna pitanja. Art Pullover možda i nije s namjerom pokušao dati odgovor na njih, ali je pokazao inicijativu i natjerao nas da sagledamo mogućnosti tržišta koje nam se tako često zna učiniti odveć učmalim. Među brojnim udarcima koje je zadala 2016., našao se ipak i veliki broj kvalitetnih projekata i izložbi te sasvim sigurno možemo utvrditi da scena ne spava, nego se polako budi, revitalizira i premrežava. Čini se – makar u ovom trenutku ne mogu biti potpuno precizna – da se nešto dobro kuha.

zahvaljujem Marku Merćepu, Anđeli Zanki, Mii Orsag, Martini Miholić i Neli Simić na razgovoru i pomoći.

foto: službene stranice Art Pullovera, službene stranice HDLU

 

49 Komentara

 1. manicure
  |

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point. You definitely know
  what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos
  to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 2. chelsea kläder
  |

  Maintain the good work and producing in the crowd!
  chelsea kläder http://www.tailorandkelle.com/Chelsea-fotbollstroja-p-121484.cfm

 3. dortmund drakt
  |

  Many thanks, this site is really beneficial.
  dortmund drakt http://www.ladartleague.com/bvb-borussia-dortmund-barn.no

 4. inter milan
  |

  [url=http://sciencecasenet.org/members/camillepenney4/activity/403224/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://ideascripts.com/wiki/Normand_maglie_calcio_bambino_Toney]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.wrestlingfanssuck.com/phpnuke/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=MariaPoiri]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://wiki.prometeoinnova.com/index.php/Ssc_napoli_fodboldtr%C3%B8je_TanjaMcGo]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://humanorgans.ru/index.php/Fotbollskl%C3%A4der_barn_SadyeWann]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://www.sermeco.com.mx/index.php/component/k2/item/31-trade]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://puskesmaswangon.tk/halkomentar-137-9068.html]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://zhichangying.com/home.php?mod=space&uid=16355&do=profile&from=space]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://tastyrooster.com.au/?p=236,]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://ultragames.ga/index.php?task=profile&id=100475]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://przeambitni.pl/2016/11/03/najnowsza-edycja-idola-znamy-juz-terminy-miejsca-castingow/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://christia.futbolowo.pl/news/article/fotbollstrojor-barn-fotbollsforbundet-aiff-ordforande-kallas-den-indiska-super]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://justbefilmy.com/ilayathalapathy-makes-kingdom-in-theaters-break-vedhalam-record/]Soncics %keyword% Soncics[/url]

  [url=http://acquia.studioshah.com/node/754]Soncics %keyword% Soncics[/url]

 5. infinyposts
  |

  ClarissaA Los Angeles Galaxy Anyayftp
  BennettPo Portugal AbeCrouch
  SusanamgN Schweiz LionelGau
  HughGhols Seattle Sounders ZacBueno
  ShirleenM Brasilien Hugoqyfij
  SueTmddts Danmark ArthurUfy
  VelvaFbto Italien AngeloDow
  AmyNorth Ukraina AdrianPug
  RayAnnaqy Roma AnthonyNo
  ZackGalwa Frankrike LiliaCopp
  PrincessW Juventuss GroverYra
  DanteCorn Ukraina ShonaCost
  Torstenln Kroatien EmmaHorow
  JoanneArn Wales DebbieRoh
  JamalDani Mexico BFXVirgil

 6. iceland
  |

  mexico vs russia [url=http://woodartsuniverse.com/wordpress/index.php/2016/04/conference-room-organizers-provide-professional-look/]http://woodartsuniverse.com/wordpress/index.php/2016/04/conference-room-organizers-provide-professional-look/[/url]

  england vs arsenal [url=http://atengstyle.com/tips/ideas-for-traditional-mexican-interior-design]http://atengstyle.com/tips/ideas-for-traditional-mexican-interior-design[/url]

  juventus vs mexico [url=http://www.bosiolinasport.it/UserProfile/tabid/61/userId/23566/Default.aspx]http://www.bosiolinasport.it/UserProfile/tabid/61/userId/23566/Default.aspx[/url]

  turkey vs ukraine [url=http://soup.teatrico.jp/?qa=103835/maglie-calcio-corathoms-glennajls-adastahlm]http://soup.teatrico.jp/?qa=103835/maglie-calcio-corathoms-glennajls-adastahlm[/url]

  czech vs czech [url=http://beadysworld.tv/2016/12/23/husbandwife-hunting/]http://beadysworld.tv/2016/12/23/husbandwife-hunting/[/url]

  arsenal vs usa [url=http://www.owof.in/UserProfile/tabid/61/userId/111245/Default.aspx]http://www.owof.in/UserProfile/tabid/61/userId/111245/Default.aspx[/url]

  spain vs poland [url=http://www.cosl.com.sg/UserProfile/tabid/61/userId/2542622/Default.aspx]http://www.cosl.com.sg/UserProfile/tabid/61/userId/2542622/Default.aspx[/url]

  portugal vs romania [url=http://pornogratis.red/user/profile/16848]http://pornogratis.red/user/profile/16848[/url]

  italy vs atletico madrid [url=http://cecilenizouarchitecte.fr/164/cecilenizou-zac-de-la-minais-concours-05/]http://cecilenizouarchitecte.fr/164/cecilenizou-zac-de-la-minais-concours-05/[/url]

  seattle sounders vs spain [url=http://femaclaims.org/members/deidreboisvert/activity/114292/]http://femaclaims.org/members/deidreboisvert/activity/114292/[/url]

  manchester united vs romania [url=http://vanjariworld.in/groups/real-madrid-troje-born-adriannac/]http://vanjariworld.in/groups/real-madrid-troje-born-adriannac/[/url]

  leicester city vs brazil [url=http://banglafun24.com/archives/1415]http://banglafun24.com/archives/1415[/url]

  chile vs brazil [url=http://shorl.com/grivastajimaby]http://shorl.com/grivastajimaby[/url]

  spain vs italy [url=http://www.marxistrevival.com/?p=318]http://www.marxistrevival.com/?p=318[/url]

  mexico vs arsenal [url=http://mybbextra.com/bb/thread-299355.html]http://mybbextra.com/bb/thread-299355.html[/url]

 7. go to this site
  |

  I simply want to mention I am beginner to weblog and really liked your web page. More than likely I’m going to bookmark your website . You really come with remarkable writings. Cheers for revealing your web page.

 8. Almeda
  |

  The personnel is superior also.

 9. I actually wanted to make a small note to thank you for those stunning information you are giving at this site. My considerable internet investigation has at the end of the day been paid with reliable insight to exchange with my relatives. I would believe that we site visitors are truly fortunate to dwell in a fabulous network with many brilliant people with insightful suggestions. I feel extremely fortunate to have discovered the weblog and look forward to plenty of more brilliant moments reading here. Thanks a lot again for everything.

 10. Home Improvement
  |

  Thanks, I have just been searching for information about this subject for ages and yours is the best I’ve came upon so far. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the source?

 11. Health
  |

  I was looking through some of your posts on this internet site and I believe this website is real instructive! Retain posting .

 12. Health and Fitness
  |

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 13. Health and Fitness
  |

  Definitely, what a splendid website and informative posts, I definitely will bookmark your site.All the Best!

 14. Health and Fitness
  |

  hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 15. Health and Fitness
  |

  Very interesting details you have remarked, thanks for posting . “I love acting. It is so much more real than life.” by Oscar Wilde.

 16. Health and Fitness
  |

  Hello, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 17. Business
  |

  Great write-up, I am regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 18. Women
  |

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “A thing is not necessarily true because a man dies for it.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 19. Health and Fitness
  |

  I dugg some of you post as I cerebrated they were extremely helpful very useful

 20. Health and Fitness
  |

  Nice blog right here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink in your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

 21. Health and Fitness
  |

  Its fantastic as your other posts : D, appreciate it for putting up. “A lost battle is a battle one thinks one has lost.” by Ferdinand Foch.

 22. Barrett Zicari
  |

  Thanks for the details we were seeking this while we were scanning the internet and even your website turned up– Many thanks

 23. Health and Fitness
  |

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 24. Health and Fitness
  |

  I have read some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to make the sort of excellent informative website.

 25. Health and Fitness
  |

  I carry on listening to the news update lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 26. cheap graphic tees
  |

  hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 27. Wallpaper Motif Custom
  |

  Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Many thanks!

 28. Health and Fitness
  |

  I precisely had to thank you so much all over again. I do not know the things I would have sorted out without the type of tips contributed by you directly on my area of interest. Previously it was the traumatic problem in my opinion, but noticing a new specialised approach you solved that took me to weep over fulfillment. I am just happy for your support and pray you recognize what an amazing job you have been undertaking instructing men and women via a blog. I am certain you’ve never encountered all of us.

 29. science daily
  |

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 30. computer gaming
  |

  It¡¦s actually a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 31. automotive industry
  |

  Good write-up, I am regular visitor of one¡¦s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 32. dealership
  |

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 33. public health
  |

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other users like its helped me. Great job.

 34. business ideas
  |

  I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 35. Career and Jobs
  |

  It’s truly a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 36. Health and Fitness
  |

  Some genuinely nice and useful information on this site, as well I believe the style and design has superb features.

 37. Fashion
  |

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “Remember It is 10 times harder to command the ear than to catch the eye.” by Duncan Maxwell Anderson.

 38. Health and Fitness
  |

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 39. Health and Fitness
  |

  I genuinely enjoy examining on this site, it has got good blog posts. “I have a new philosophy. I’m only going to dread one day at a time.” by Charles M. Schulz.

 40. Health and Fitness
  |

  I am not sure where you’re getting your information, however great topic. I must spend a while studying more or understanding more. Thanks for wonderful info I used to be on the lookout for this information for my mission.

 41. Keep working ,great job!

 42. Health and Fitness
  |

  Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web-site.

 43. Education and Training
  |

  Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.

 44. hammer of thor
  |

  very nice publish, i certainly love this web site, carry on it

 45. Health and Fitness
  |

  I have been browsing online more than three hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet might be much more helpful than ever before.

 46. Technology
  |

  I got what you mean , regards for posting .Woh I am thankful to find this website through google. “Delay is preferable to error.” by Thomas Jefferson.

 47. Pets
  |

  Very interesting topic , thanks for putting up. “The reason people sweat is so they won’t catch fire when making love.” by Don Rose.

 48. Luigi Fulk
  |

  I have been examinating out some of your articles and it’s pretty good stuff. I will make sure to bookmark your site.

 49. Health and Fitness
  |

  F*ckin’ tremendous issues here. I’m very satisfied to see your post. Thank you so much and i am taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

Ostavite nam komentar