Ljubo Ivančić: Pohvala slikarstvu

Ljubo Ivančić: Pohvala slikarstvu

Kategorija Najave | 16/03/2017 1

 

Večeras se u Gliptoteci HAZU u 19 sati otvara izložba ‘Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu’. Izložba ostaje otvorena do 16. travnja.

Tema izložbe zamišljena je kao svojevrsni hommage slikarstvu. Naime, Ivančića je opsjedala Velasquezova slika „Las meninas“ u kojemu španjolski slikar kroz motiv grupnoga portreta govori o drugome, o slavi slikarstva. Stalak je od srednjeg vijeka bio pomoćno sredstvo za slikanje, ali je tijekom vremena postao i simbolom slikarstva. Teoretičari umjetnosti, od Tarabukina do Greenberga vide upravo u napuštanju stalka u modernoj umjetnosti i napuštanje slikarstva u konvencionalnome smislu riječi.

Prikazati vlastiti lik pored stalka / simbola slikanja i slikarstva bilo bi i pravo značenje Ivančićevih djela zamišljenih da čine ovu izložbu. Autoportreti čine važan dio opusa Ljube Ivančića. U Umjetničkom paviljonu je 1995. godine izložen retrospektivni pregled viđen kroz autoportrete, a kao poseban segment mogao bi se iz ovog kompleksa izdvojiti motiv u kojem slikar prikazuje sebe pored slikarskog stalka.

Takvih djela je u ostavštini Ljube Ivančića ostalo vrlo, vrlo mnogo a njih se može razumjeti i na drugi način, a ne preko onoga što je prikazano. Naime, poznaje li se bolje djelo ovoga iznimnog slikara, lako upadaju u oči njegovi afiniteti prema umjetnicima iz povijesti umjetnosti. Velasquez je bio jedan od osobito poticajnih slikara kojemu se Ivančić vraćao. Tu su, nadalje, Vermeer, Goya, Rembrandt, Courbet, Picasso…

 

Autor izložbe i knjige je Zvonko Maković.

Izložba ostaje otvorena do 16. travnja 2017. godine.

 

 

Jedan Komentar

  1. pengumuman ipdn
    |

    374843 271808Superb weblog here! Also your website loads up very quickly! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol xrumer 238484

Ostavite nam komentar