Jesu li napušteni prostori odraz našeg duhovnog stanja? – Razgovor s Igorom Taritašem

Jesu li napušteni prostori odraz našeg duhovnog stanja? – Razgovor s Igorom Taritašem

Kategorija Razgovori | 20/04/2017 106

 

Igor Taritaš 29-godišnji je slikar rođen u Pakracu. Diplomirao je 2013. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i u inozemstvu. Od 2012. član je HDLU-a, a od 2013. platforme P_3.
S Igorom sam razgovarala nakon njegove samostalne izložbe u HDLU-u održane u ožujku pod nazivom Iluzija realnog prostora gdje je predstavio seriju radova na temu napuštenih i razrušenih prostora. Dotakli smo se teme aktualne serije slika, kao i umjetnikova života i rada na selu, dosadašnjih iskustava i planova.

 

Zašto prostori (bez prisustva čovjeka)?

Prostor prije svega omogućuje život. Kroz život u prostorima provodimo najviše vremena, bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima. Boraveći u prostorima  postajemo dio njih. Slikajući napuštene, derutne prostore, promatraču šaljem poruku i postavljam pitanje na koje on sam mora dati odgovor. Jesu li ovi napušteni, otužni i derutni prostori odraz našeg duhovnog stanja ili oni mogu biti nada i mogućnost da ih ispunimo novim sadržajem i udahnemo im drugi život?
Kada govorimo o prostorima koje slikam, možemo govoriti o dvije vrste prostora: Postojeći prostori koje gradim dekonstrukcijom i nanovo konstrukcijom te konkretni primjeri derutnih prostora koji zadržavaju svoj izvorni oblik s minimalnim intervencijama i izmjenama.

 

U svojoj seriji slika Iluzija realnog prostora između ostalog ukazuješ i na današnje društveno-ekonomske probleme, primjerice, jedan od tvojih radova u seriji hommage je slici Jean-Françoisa Milleta Prebiračice koji si nazvao Money. Smatraš li da slikarstvo treba sadržavati socijalnu poruku te što ona za tebe znači u umjetničkom radu?

U seriji radova koje sam posvetio ruralnom životu socijalna je poruka u prvom planu. Na primjer, na ironičan način u prostor sam postavio figure iz poznatog nam umjetničkog djela J.F Mileta, Prebiračice. Taj posao bio je prepušten samo najsiromašnijima jer je zahtijevao sate mukotrpnog saginjanja kako bi se skupilo dovoljno zrnja za tek jedan kruh. Miletove Prebiračice koje su prebirale klasje sada kupe novac s poda. Vrijednosti se mijenjaju, novac postaje naša hrana, a čovjek hrana sistemu u kojemu vlada novac. Nijemi svjedok, crna mačka koja se nalazi u lijevom donjem uglu slike simbolizira destruktora sudbine Miletovih Prebiračica i današnjeg suvremenog društva. Slikarstvo ne treba sadržavati socijalnu poruku. To je stvar individue.

 

PREBIRAČICE 200x180cm, akril na medijapanu 2014.

 

Radiš kao profesor likovne kulture u  osnovnoj školi u Novoj Kapeli kod Nove Gradiške zbog čega si odselio iz Zagreba. Koju razliku vidiš između života u gradu i na selu?

Osnovnu školu završio sam u Hercegovcu kod Garešnice, u maloj općini u kojoj živi oko 2 000 stanovnika. U Zagrebu sam boravio tijekom srednjoškolskog i studentskog obrazovanja.
Nakon završetka studiranja na nastavničkom odsjeku ALU-a bio sam suočen s problemima kao i svi mladi nakon završetka studija.  Živjeti samo od stvaranja u Zagrebu za mene je bilo nemoguće. Vratio sam se u Hercegovac i posvetio slikanju. Uskoro sam dobio poziv sa Zavoda za zapošljavanje da traže nastavnika Likovne kulture u Novoj Kapeli, što je oko 120 km udaljeno od mog mjesta stanovanja, u maloj općini u Brodsko-posavskoj županiji. Dugo sam se dvoumio, ali sam prihvatio. Iznajmio sam vikendicu koja je smještena uz šumu. Idealno mjesto za stvaranje.

 

Na otvorenju izložbe u HDLU-u spomenuo si da se izložba može podijeliti u tri cjeline, od kojih jedna tematizira ruralne prostore.  Koliko je život na selu i rad u školi utjecao na tvoj rad?

Umjetnik upija i promatra okolinu u kojoj boravi. Promjena mjesta boravišta zasigurno je utjecala na moj rad. Kada sam došao u Slavoniju bio sam impresioniran starim kućama. Stara gradnja puno pažnje posvetila je izradi ornamenata na fasadama, vratima, prozorima i ogradama. Tradicija ornamenata i nizova također je prisutna i na njihovim nošnjama. Na seriji ruralnih radova možete vidjeti dijelove fasada iz toga kraja.

Ako se profesionalno bavite slikarstvom rad u školi ima dobre i loše strane. Djeca zahtijevaju dosta pažnje i kreativne energije.

 

IMG_7666mala

 

Do sada si sudjelovao na nekoliko internacionalnih izložba, kako grupnih tako i samostalnih (2016. Galerija 2CforART, Salzburg, Austria, 2016. JUNGE KUNST AUS KROATIEN, Galerie Maringer, St. Polten, Austria, 2016. Exporting Zagreb Muzeum Narodowe, Gdansk, Poljska) i moglo bi se reći da te vole strani mediji (početkom godine o tebi je izašao članak u Juxtapoz Magazineu). Možeš li ukratko opisati ta iskustva?

Suradnje sa stranim galerijama i medijima svakako su mi otvorila nova vrata, prvenstveno što se tiče prodaje. U Hrvatskoj tržište ne postoji. Strane galerije u kojima sam izlagao imaju svoju klijentelu i zastupaju umjetnike na velikim art-sajmovima. U Hrvatskoj postoji možda jedna ili dvije galerije. Kada izlažete u stranim galerijama za vaš rad zanimaju se i strani mediji.

Nedavno je moj rad objavljen u sklopu Juxtapoz magazinea. To je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih svjetskih časopisa o suvremenoj umjetnosti, što sam osjetio kada su se počeli javljati kolekcionari iz Europe.
IMG_6732mala

 

Planiraš li se stilski nastaviti kretati u istom smjeru ili pripremaš nešto novo? Možeš li najaviti neki projekt na kojem ćeš raditi u ovoj godini?

Imam puno planova, ali odlučio sam nastaviti u istom smjeru još neko vrijeme. Ne želim se ograničavati i sa sigurnošću reći da ću raditi ovo ili ono.  Stilski i tehnički ću se još razvijati u istom smjeru jer mislim da neke stvari treba doraditi. U nekim elementima potrebno je malo više koncentracije i strpljenja. Moram poraditi na tome.

 

IMG_5817 mali

 

Završio si nastavnički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te dio predmeta položio na Odsjeku povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kako vidiš ulogu povjesničara umjetnosti danas i povijesti umjetnosti kao takve?

Povjesničari umjetnosti  potrebni su kao i umjetnici. Netko iz tog kaosa mora nešto izdvojiti, nešto naglasiti. Žalosno je što danas nema kriterija vrijednosti. Sve se trpa u ladice i traže poveznice s već viđenim. U skoroj budućnosti  mislim da neće biti novog Picassa. Nedavno sam vidio da su izmislili robote koji crtaju portrete po promatranju u različitim tehnikama. Možda je jedan od njih novi Picasso.

 

Kako teče proces nastanka tvojeg rada? Koliko se to promijenilo otkada si upisao studij? Kako je na tvoj rad utjecala klasa, odnosno rad profesora u čijoj si klasi bio?

Skice za radove radim u digitalnom obliku (Photoshopu) kombinirajući svoje  fotografije i fotografije s interneta. Uglavnom, to je spajajanje elemenata i vlastitih simbola u jednu novu priču koja mi se čini zadovoljavajuća za prenošenje na platno ili medijapan ploču.
Sliku započinjem crtežom. Nakon toga slikarskom špahtlom nanosim teksturu koju radim drvenom piljevinom ili gustim nanosima boje akrila. U slikarstvu preferiram akril zbog toga što se brzo suši i omogućuje brži i slojevitiji način slikanja.

Pri stvaranju  koristim različite tehnike i  postupke, poput namjernog prolijevanja boje, trganja i struganja boje s podloge te namjernog uništavanja površine slike. Mislim da takav slikarski pristup najviše podsjeća na onaj Matka Vekića. Mentor mi je bio Ante Rašić.

 

IMG_5819 mali

 

Radiš li po narudžbama i koliko se takav rad razlikuje od autorskog?

Po narudžbama radim sve manje. To su bili uglavnom portreti.  Narudžbe oduzimaju dosta vremena i  razlika je velika. U autorskim radovima radim ono što ja želim. Narudžbe su narudžbe i moraš udovoljiti kupcu.

 

Kako gledaš na svoj rad u kontekstu svoje generacije, a koliko je na njega utjecala starija generacija aktivnih hrvatskih umjetnika? Imaš li uzor među hrvatskim umjetnicima?

Na svoj rad uvijek gledam tako da kritiziram samog sebe. Ponekad je toga previše, ali to je jedan od načina za napredovanje. Slika nikada nije dovršena. Na jednoj slici možete raditi cijeli život.  Za sve moje slike mogao bih reći da nisu dovršene. Možda baš ta nedovršenost otvara nova vrata kreativnosti. Za mene dovršenost ne znači savladati tehniku hiperrealizma ili fotorealizma, što se provlači kroz slikarsku scenu zadnjih nekoliko godina. Preferiram eksperimentirati i griješiti. Od uzora ne bih izdvajao nikoga posebno. Kada bih svoj rad uspoređivao s ostalim generacijama, mislim da najviše poveznice ima s radom Matka Vekića i Zoltana Novaka.

 

ja mala

 

Koje je tvoje mišljenje o trenutačnoj likovno umjetničkoj sceni u Hrvatskoj?

Slikarska scena u Hrvatskoj je kvalitetna. Uz standardne već afirmirane umjetnike svakih nekoliko godina isplivaju nova zanimljiva imena. Scena je šarolika, što je dobro. Zadnjih nekoliko godina kritika je veličala imena čije se slikarstvo baziralo na načelima realizma što se nije odrazilo dobro na slikare konceptualnijeg i apstraktijeg  izričaja. Da li je to bio samo trend ili stvarno ono najkvalitetnije pokazat će vrijeme. Umjetničke grupacije postoje, formiraju se po generacijama nakon završetka studija.

 

Igorova serija slika Iluzija realnog prostora trenutačno se može pogledati u galeriji Poola u Puli do 28. travnja.
Više o umjetniku možete saznati na njegovoj službenoj web-stranici.
Sve fotografije radova pripadaju umjetniku.

106 Komentara

 1. Hi, Neat post. There’s a problem along with
  your web site in internet explorer, might check this?
  IE still is the marketplace leader and a big section of other people will miss your magnificent writing due to this
  problem.

 2. foot pain
  |

  Since the admin of this website is working, no uncertainty very shortly it will
  be famous, due to its quality contents.

 3. I drop a comment each time I like a post on a site or I have something to add to the conversation. Usually it’s triggered by the passion communicated in the article I browsed.
  And after this post Jesu li napušteni prostori odraz našeg duhovnog stanja?
  – Razgovor s Igorom Taritašem | Kulturflux. I was actually moved enough to post
  a comment 😛 I actually do have some questions for you if it’s allright.
  Is it just me or does it look as if like some of the remarks come across like they
  are written by brain dead individuals? 😛 And, if you are posting on additional places, I would like to follow anything
  fresh you have to post. Would you list every one of your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 4. barnkläder england
  |

  Thanks very useful. Will share website with my friends.
  barnkläder england http://www.tailorandkelle.com/England-fotbollstrojor-barn–p-301193.cfm

 5. Passion the site– very individual friendly and great deals to see!
  manchester united drakter http://www.ladartleague.com/manchester-united.no

 6. advancetechnews
  |

  EarlPymc Seattle Sounders LucieNzt
  Rayfordim Belgien BrandiKli
  RegenaOtt Manchester United VZURosied
  FilomenaP Juventus AntoineSh
  LewisMeji Italien YUHCalebb
  ElkeBrasw Slovakien AlanNavar
  VitoFreun Osterrike ArlenAlst
  AdelaGues Olympique De Marseille ValenciaA
  DamonPank USA RISValent
  GiseleLzw Chelsea DeborahTi
  TwilaCapl Danmark JohnnyCli
  ShavonneM Inter Milan BrockgaW
  CarolSymo Slovakien KatlynLlo
  BarbaraAr AC Milan FlorLqjuq
  NorbertoH Juventuss AlanaThir

 7. barcelona drakt barn
  |

  Very good post! We will be linking to this great post on our website.
  Keep up the good writing.
  barcelona drakt barn

 8. Google
  |

  One of our guests not long ago proposed the following website.

 9. rov garena ???????
  |

  good posts,the good article haha!download free now

 10. hitachi magic wand
  |

  check beneath, are some totally unrelated sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use

 11. sex toys for couples
  |

  just beneath, are many completely not related sites to ours, nonetheless, they may be surely really worth going over

 12. realistic dong
  |

  here are some hyperlinks to web sites that we link to simply because we believe they may be really worth visiting

 13. adult toys
  |

  very couple of web sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out

 14. anal
  |

  we prefer to honor a lot of other world-wide-web web pages around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out

 15. lgbt sex toys
  |

  Here is a great Weblog You might Obtain Interesting that we Encourage You

 16. Magnetic paper
  |

  Sites of interest we have a link to

 17. quickprop
  |

  Sites of interest we’ve a link to

 18. long dildo
  |

  we like to honor lots of other online web sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 19. adamandeve.com
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless seriously really worth taking a search, whoa did 1 understand about Mid East has got extra problerms at the same time

 20. please stop by the websites we adhere to, including this one particular, as it represents our picks in the web

 21. although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are basically really worth a go as a result of, so possess a look

 22. sex massagers
  |

  Every once inside a when we pick out blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date internet sites that we select

 23. Producer
  |

  although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are truly really worth a go via, so possess a look

 24. toys for couples
  |

  please visit the sites we adhere to, including this a single, as it represents our picks from the web

 25. gay dildo
  |

  here are some hyperlinks to web-sites that we link to since we feel they are worth visiting

 26. envato
  |

  usually posts some pretty intriguing stuff like this. If youre new to this site

 27. ??????? ?????????
  |

  ?????????????????????????????????? ? ????????? ????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ( ??????????????????? ) ?????????????????????????????????????????????????????????????????????

 28. resell ebooks
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless truly worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got much more problerms at the same time

 29. here are some links to websites that we link to simply because we consider they’re worth visiting

 30. Survival Ebooks
  |

  very few web-sites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out

 31. Funny Sex Toys
  |

  here are some links to web sites that we link to simply because we feel they are worth visiting

 32. adam and eve sex toys
  |

  The information and facts mentioned inside the write-up are a few of the most beneficial available

 33. Garden Bridges
  |

  just beneath, are various totally not associated internet sites to ours, even so, they may be certainly really worth going over

 34. erection
  |

  Sites of interest we’ve a link to

 35. anal plug
  |

  although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially worth a go by means of, so have a look

 36. data recovery software
  |

  ok welcome to you, get free software! rov batman

 37. data recovery software
  |

  nice posts, the good article haha!download free now rov mina

 38. dating tips
  |

  please go to the web-sites we comply with, such as this 1, because it represents our picks through the web

 39. data recovery software
  |

  ok welcome to you, get free software! alice rov

 40. data recovery software
  |

  thanks for the posts,it’right! get free now yorn rov

 41. data recovery software
  |

  thanks for the posts,it’right! get free now ?????? rov

 42. work at home jobs 2018
  |

  Sites of interest we’ve a link to

 43. cheap archive boxes
  |

  just beneath, are several entirely not associated web sites to ours, on the other hand, they are surely worth going over

 44. stair supplies
  |

  here are some links to sites that we link to simply because we think they may be worth visiting

 45. Cao Bang Tours
  |

  one of our guests just lately proposed the following website

 46. pc games for windows 8
  |

  Here are a few of the web sites we recommend for our visitors

 47. #spiritism
  |

  usually posts some pretty intriguing stuff like this. If you are new to this site

 48. we came across a cool web site that you may possibly take pleasure in. Take a appear in the event you want

 49. desserts
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got much more problerms at the same time

 50. it’s good article haha!download free now

 51. pc games for windows 7
  |

  Every as soon as inside a though we select blogs that we study. Listed beneath would be the latest web-sites that we pick

 52. although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are actually really worth a go through, so possess a look

 53. Every the moment inside a even though we choose blogs that we study. Listed below are the latest sites that we pick out

 54. below youll find the link to some internet sites that we consider it is best to visit

 55. that is the end of this write-up. Here youll obtain some web sites that we believe you will value, just click the hyperlinks over

 56. pc app free download
  |

  although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re in fact worth a go by means of, so possess a look

 57. always a huge fan of linking to bloggers that I really like but dont get quite a bit of link enjoy from

 58. below you will obtain the link to some internet sites that we think you’ll want to visit

 59. although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be truly worth a go by, so have a look

 60. the time to read or visit the material or web sites we’ve linked to beneath the

 61. Google
  |

  One of our visitors not too long ago encouraged the following website.

 62. Every the moment inside a although we opt for blogs that we study. Listed below would be the latest web pages that we choose

 63. 3A molecular sieve
  |

  always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a great deal of link appreciate from

 64. Mu Cang Chai Tour
  |

  we came across a cool website that you just may appreciate. Take a appear should you want

 65. we came across a cool site that you just could delight in. Take a search when you want

 66. nonslip tape
  |

  usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site

 67. Lasik Eye surgery
  |

  usually posts some quite intriguing stuff like this. If youre new to this site

 68. usuwanie dpf
  |

  we like to honor many other online internet sites on the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out

 69. 동화세상에듀코
  |

  the time to read or check out the content material or sites we have linked to below the

 70. find this
  |

  I just want to say I am just very new to blogging and absolutely loved this website. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You really come with outstanding writings. Thanks for sharing with us your webpage.

 71. dust proof
  |

  that is the end of this article. Here youll find some sites that we believe youll appreciate, just click the links over

 72. iPhone X 64GB
  |

  it’s good article haha!download free now

 73. baixar
  |

  nice posts, the good article haha!download free now

 74. that may be the end of this post. Right here youll locate some internet sites that we feel youll appreciate, just click the links over

 75. fall fashion sale
  |

  just beneath, are several completely not associated websites to ours, nonetheless, they are certainly worth going over

 76. fall fashion sale
  |

  Here are some of the web pages we advise for our visitors

 77. fall fashion sale
  |

  The information mentioned inside the article are some of the most beneficial accessible

 78. very handful of web-sites that happen to become detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out

 79. Laruniova
  |

  Unterscheidung Levitra [url=http://cialtobuy.com ]cialis[/url] Cialis Ruckenschmerzen
  Finasteride 1 Mg
  Levitra Patient Education cialis Images De Comprimes Amoxil

 80. Band
  |

  Here is a good Weblog You might Discover Fascinating that we Encourage You

 81. בלוג תמונות
  |

  Sites of interest we’ve a link to

 82. couture
  |

  we came across a cool website which you may possibly enjoy. Take a search in the event you want

 83. Andrew Wright
  |

  one of our visitors not too long ago advised the following website

 84. below youll discover the link to some web-sites that we think you’ll want to visit

 85. Unlimited Email
  |

  Here is a superb Blog You might Find Exciting that we Encourage You

 86. Frida
  |

  Yeah it wouldn’t make it possible for me book tickets possibly. Not guaranteed if it’s a dilemma with their web or if it’s marketed out presently.

 87. data entry from home
  |

  please check out the sites we comply with, like this a single, because it represents our picks through the web

 88. Bengkung Dherbs
  |

  good posts,the good article haha!download free now

 89. trolltech
  |

  ok welcome to you, get free software!

 90. stp aditivo
  |

  good posts,the good article haha!download free now

 91. thanks for the posts,it’right! get free now

 92. thanks for the posts,it’right! get free now

 93. unger window cleaning
  |

  good posts,the good article haha!download free now

 94. po113 ford
  |

  it’s good article haha!download free now

 95. ok welcome to you, get free software!

 96. good posts,the good article haha!download free now

 97. good posts,the good article haha!download free now

 98. good posts,the good article haha!download free now

 99. vibrators
  |

  below youll find the link to some web sites that we think it is best to visit

 100. lovehoney
  |

  Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did 1 learn about Mid East has got more problerms at the same time

 101. candy dildo
  |

  although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be really worth a go by, so possess a look

 102. Pink Slim
  |

  Every when inside a whilst we choose blogs that we read. Listed beneath are the most current web pages that we choose

 103. always a significant fan of linking to bloggers that I adore but do not get quite a bit of link adore from

 104. boots
  |

  Every as soon as inside a when we pick blogs that we read. Listed below would be the latest web-sites that we decide on

 105. 脱毛
  |

  we came across a cool web-site that you could take pleasure in. Take a look in the event you want

 106. 脱毛
  |

  Here is an excellent Weblog You may Obtain Exciting that we Encourage You

Ostavite nam komentar