Izložba ‘Josef i Anni Albers – putovanje kroz slijepo iskustvo’ u MSU

Izložba ‘Josef i Anni Albers – putovanje kroz slijepo iskustvo’ u MSU

Kategorija Najave | 14/01/2019 0

 

U godini obilježavanja 100. obljetnice Bauhausa, u Muzeju suvremene umjetnosti je u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine otvorena multisenzorna izložba pod nazivom ‘Josef i Anni AlbersPutovanje kroz slijepo iskustvo’. Izložba prikazuje 63 rada Josefa i Anni Albers, jednih od pionira modernizma 20. stoljeća te će ostati otvorena do 21. travnja 2019. godine.

Iznimno vrijedni radovi, posuđeni iz Fundacije Josefa i Anni Albers (Connecticut, SAD) uključuju pregled njihova stvaralaštva od ranih studija nastalih 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do ulja i grafika iz 1960-ih i 70-ih, predstavljajući najveću izložbu čuvenih supružnika, profesora i umjetnika Bauhausa na ovim prostorima. Izložba tako uključuje radove iz najpoznatijeg ciklusa Josefa Albersa Hommage kvadratu te neke od tekstilnih radova Anni Albers koja je svojim djelima naglašavala da se na tkaninu, i u njezinoj funkcionalnoj ulozi i u ulozi zidnog ukrasa, treba gledati kao na oblik umjetnosti.

Izložba je dio partnerskog projekta VIBE: Voyage Inside a Blind Experience. Projekt je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation, Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Bauhaus je bila škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj (1919.-1933.), gdje nastaju pokušaji ostvarenja sinteze autonomne umjetnosti i oblikovanja upotrebnih predmeta (dizajna). Osnovao ju je arhitekt Walter Gropius 1919. godine u Weimaru te se potom preselila u Dessau i tamo trajala do 1932., kada seli u Berlin, gdje se zatvara 1933. godine. Za to vrijeme škola je izvršila revoluciju u arhitekturi i estetskim konceptima, kao i praksi.

Josef Albers (Bottrop 1888. – New Haven 1976.) bio je slikar, dizajner, profesor i teoretičar boja koji se bavio propitivanjem mogućnosti materijala. 

Anni Albers (Annelise Elsa Frieda Fleischmann, Berlin 1899. – New Haven 1994.) bila je slikarica, tkalja i profesorica koja je uvidjela ekspresivni potencijal tkanina pretvarajući ih u apstraktna umjetnička djela.

Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru škole Bauhaus, napustili figurativnu reprezentaciju i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezinih mogućnosti, istraživanju oblika i boja te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

 

Najavu priredio Martin Mikša s portala Kultura u Zagrebu.