Izložba Ivana Oštarčevića ‘Nestrpljenje (Frustracija)’ u Galeriji Karas

Izložba Ivana Oštarčevića ‘Nestrpljenje (Frustracija)’ u Galeriji Karas

Kategorija Najave | 14/01/2019 0

 

U utorak, 15. siječnja 2019. godine u 19 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58, Zagreb) otvorit će se izložba umjetnika Ivana Oštarčevića pod nazivom Nestrpljenje (Frustracija)Izložba se može razgledati do 27. siječnja.

Iz predgovora Mihaele Zajec:

‘…U duhu današnjeg pop-kulturnog stvaranja jedinstvenog narativa za slijed filmova koji međusobno koreliraju kroz paradigmu shared universe-a (dijeljenog svemira), autor stvara vlastiti kao svojevrsnu kritiku današnjega društva anticipirajući budućnost. Nestrpljivost nastaje kao posljednja faza kreiranja dijalektičkog pristupa budućem svijetu kroz aktualna pitanja odnosa umjetnika i umjetnosti, umjetnika i društva te umjetnika i uspjeha. Jezikom instalacije Oštarčević nas uvodi u kompleksnu situaciju svakodnevnice suviše opterećene snagom slave i moći. Posjetitelja sukobljava s onom realnom kiparskom figurom koja obnaša ulogu promatrača izložbi suvremene umjetnosti. Takvim kodiranjem zapravo se predstavlja intencija umjetnika koji, u velikoj želji za uspjehom, često ubrzava svoj rad, ponekad ga ostavljajući nedovršenim a pokušavajući nas uvjeriti kako je riječ o Genijalnom.

Takvim zavaravanjem kod iskrenih se posjetitelja stvara i intenzivira nerazumijevanje generirajući pri tome kontraefekt – publika se zbog nedostatne „informiranosti“ odmiče od umjetnosti koja je oduvijek bila neizbježna i neodjeljiva od našeg društvenog života. Na takve pokušaje zavaravanja autor eksplicitno ukazuje izlaganjem Rubikovih kocki koje tumače frustraciju umjetnikova neznanja pokušavajući ih maskirati u dovršen i smislen proizvod. U jednakoj maniri nastaju nikada složeni albumi i puzzle u iskazu ready-madea, originalno mišljenog upravo kako bi dokinuo Genijalnost umjetnosti koja se odvojila od svakodnevnog života i komunikacije sa svojim suvremenicima. Autorovo poznavanje povijesti umjetnosti rezultira svjesnom aproprijacijom ranijih dostignuća čija se značenja danas učestalo pogrešno (re)interpretiraju. Razotkriva nam modele pretjerane mistifikacije u kojima njihovi tvorci zapadaju u floskule, ali pod maskom učenost vješto zaobilaze osude.

Oštarčević izložbi pristupa dvostrukim kodiranjem baveći se dvjema njenim dimenzijama u kojoj se figura promatrača pozicionira kao subjekt, ali i objekt cjelokupnog Nestrpljenja (Frustracije). Kaširani lik aktivan je posjetitelj nevina oka koji poseže za prijenosom znanja i uživanjem umjetnosti. Istovremeno on  je i objekt autorova preispitivanja međuovisnosti djela i njegove okoline, općih zadaća izložbe i posjetitelja te izložbene djelatnosti u širem kontekstu.

Gledatelja suočava s naizgled gotovom cjelinom koju smo društveno naučeni prihvatiti a ne prosuđivati, dok u svojoj suštini ona upravo prigovara modelima hermetičnosti umjetnosti priželjkujući pojavu kritičke mase sklone izuzetnoj, a ne tek mediokritetskoj kulturnoj produkciji. Ukoliko svi, od onih akademski podobnih do jednostavnih ljudi, ne započnu zahtijevati izvrsnost kao idući korak u našoj valorizaciji, samo umjetničko djelovanje za društvo je apsurdno…’

Ivan Oštarčević – crtač, grafičar, slikar i muralist rođen je u Zagrebu 17. prosinca 1990. godine. Školu Primijenjene umjetnosti i dizajna završava 2009. godine kada upisuje preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku. Diplomirao je u rujnu 2015. godine ostvarivši najviši prosjek ocjena na Odsjeku – 4,84. Član je HDLU. Uz dva priznanja Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine izlagao je na četrnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i djeluje u Zagrebu, a trenutačno radi na dovršavanju opsežnog intermedijalnog ciklusa pod radnim nazivom Interaktivnost ciklusa i kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Zaprešiću.

Ivanov rad možete pratiti na Facebooku i Instagramu.

 

Najavu priredio Martin Mikša s portala Kultura u Zagrebu.