Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija

Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija

Kategorija Najave | 17/03/2017 1

 

U utorak, 21. ožujka u Domu HDLU-a (Meštrovićev paviljon) održat će se znanstveno-stručni skup i izložba Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija, gdje će biti predstavljeni rezultati suradnje HDLU-a i Odsjeka za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku (u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet koji financira Hrvatska zaklada za znanost) te Kliničkim bolničkim centrom Zagreb na lokaciji Rebro.

U okviru programa CreArt i povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti 21. ožujka, proveden je umjetničko-istraživački projekt pri čemu je šestero hrvatskih umjetnika interveniralo u prostor KBC Rebro. Oslikavanje dijelova bolničkog kompleksa, kao i reakcije i komentare prolaznika pratili su i interpretirali studenti diplomskog i poslijediplomskog studija s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju pod mentorstvom dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević i dr. sc. Valentine Gulin Zrnić.

 

sobotaRad Damira Sobote 040217 u čekaonici Poliklinike Klinike za onkologiju u Zelenoj zgradi

 

Umjetničko-kulturno antropološki ‘parovi’ Ana Ratković i Tia Glavočić, Damir Sobota i Dinko Dunačić, Sanja Stojković i Ana Antolković, Stipan Tadić i Sara Mikelić, Tomislav Buntak i Maša Borović te idejna autorica projekta Melinda Šefčić i Marijana Paula Ferenčić tako će predstaviti zidne slike izvedene na šest lokacija u prostoru bolnice, kao i rezultate suradnje i sinergije etnologije i kulturne antropologije i likovne umjetnosti. Suradnja ovih dviju disciplina podrazumijeva prožimanje njihovih raznolikih pogleda na kulturne i društvene fenomene, pri čemu je u središtu interesa odnos umjetničke izvedbe i prostora, a uspješno je realizirana već treću godinu za redom. Pritom je izuzetno važno da se studentima etnologije i kulturne antropologije otvora prilika za primjenu teorijskih znanja na konkretnom projektu, a umjetničke intervencije bivaju potkrijepljene sustavnim istraživačkim radom (kao što se može vidjeti i u rezultatima prošlogodišnje suradnje u nedavno objavljenom zborniku radova.)

Budući da je skup zamišljen kao prošireni program izlaganja na temu terapeutskog potencijala umjetničkih praksi, rezultate svojih istraživanja izložit će i predstavnici medicinske struke, čime se podvlači upravo inter- i multidisciplinarnost kao glavna okosnica cjelokupnog projekta, s krajnjim ciljem transformacije poimanja bolničkog prostora i približavanja bolnica pacijentima i korisnicima usluga na jedan drugačiji način.

Program započinje u 11 h i otvoren je za sve zainteresirane, a detaljan raspored izlaganja možete provjeriti ovdje.

naslovna fotografija: Stipan Tadić, Ponedjeljak (u predvorju u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi)

facebook event: https://www.facebook.com/events/234408247031963/

http://www.creart-eu.org/presentation

http://www.citymaking.eu/

 

 

Save

Save

Jedan Komentar

  1. manicure
    |

    It’s actually a nice and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us.
    Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Ostavite nam komentar