Biciklistički dnevnik Stipana Tadića

Biciklistički dnevnik Stipana Tadića

Kategorija Najave | 08/03/2017 3

 

Ovoga petka, 10. ožujka, u splitskom Salonu Galić otvara se izložba Stipana Tadića pod nazivom Biciklistički dnevnik.

Kao jedan od najpoznatijih predstavnika takozvanog novog hrvatskog realizma, Tadić gotovo deklarativno promiče proces demistifikacije suvremenog slikarstva i njegova ponovnog približavanja publici, i to metodom povratka figuraciji, katkad do razine foto-realizma.

Ciklus Biciklistički dnevnik/ Road kill broji 19 crteža maloga formata, nastalih prema fotografijama pregaženih životinja na koje je autor nailazio vozeći se biciklom kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Italiju. U maniri osamnaestostoljetnih enciklopedijskih crteža, izrađeni su u tehnici jajčane tempere, nastavljajući se na Tadićevu karakterističnu estetiku.

12

Pravilno poredani, crteži čine kratku narativnu priču u kojoj se oblici mrtvih životinjskih tijela od početka prema kraju sve više stapaju s tlom i okolinom, postajući nalik apstraktnim oblicima te na kraju dolazi do njihove potpune neprepoznatljivosti. Vođen premisom da susret sa smrću uvijek ostavlja traga i inicira izmjene u percepciji promatrača, Tadić putem ove zanimljive izložbe iznosi autobiografske crtice na danu temu.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Splita. Kustoska koncepcija djelo je povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Višnje Slavice Gabout, a  izložbu možete razgledati do 22. ožujka 2017.

SALON GALIĆ

Marmontova ulica 3

radno vrijeme galerije:  ponedjeljak- subota 10:00-12:00 i 17:00 -21:00h

 

HULU Split – Hrvatska udruga likovnih umjetnika

Obala hrvatskog narodnog preporoda 24 / I

http://www.hulu-split.hr/

 

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. Godine 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istaknuti je vizualni umjetnik koji djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist u Zagrebu. Aktivni je sudionik na domaćoj i međunarodnoj sceni, sudjeluje na rezidencijalnim programima od 2008. godine, te je aktivno uključen u različite aktivnosti na polju umjetnosti među kojima je i osnivanje Anti Salona u sklopu Autonomnog kulturnog centra Medika. Dio je kolekcije Lauba jedne od najistaknutijih kolekcija suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te Moderne Galerije, hrvatskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Potpredsjednik je i suosnivač Udruge Ilirskoj zmaja, koja se bavi decentralizacijom likovne umjetnosti na području Hrvatske, a od 2013. postaje član HZSU-a. Redovito izlaže samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu, dobitnik je nekoliko nagrada (2. nagrada na Salonu mladih 2011.

3 Komentara

 1. manicure
  |

  These are in fact great ideas in concerning blogging. You have touched some fastidious things here.
  Any way keep up wrinting.

 2. manicure
  |

  I want to to thank you for this good read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it. I have you book-marked to
  look at new things you post…

 3. sexleksaker för honom
  |

  844516 558555I saw your post awhile back and saved it to my computer. Only lately have I got a chance to checking it and have to let you know good work. 402067

Ostavite nam komentar