Otvoren hrvatski paviljon na 57. venecijanskom bijenalu

Otvoren hrvatski paviljon na 57. venecijanskom bijenalu

Kategorija Najave | 18/05/2017 0

 

U sklopu 57. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti u Veneciji je 12. svibnja u nazočnosti ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek otvoren hrvatski paviljon i predstavljena izložba ‘Horizont očekivanja. U Artiglierijama venecijanskog Arsenala, unutar našeg nacionalnog paviljona kroz sljedećih šest mjeseci mogu se razgledati radovi Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi/Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti/Events Meant to Be Forgotten).

 

_MG_7514

 

Kuriranje hrvatskog predstavljanja Ministarstvo kulture povjerilo je kustosici Branki Benčić koja se odlučila za jukstapoziciju dvaju umjetničkih narativa što ‘ukazuju na privremenost izložbenog prostora, bave se temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste’. Tina Gverović i Marko Tadić, svaki u svojem modalitetu i baratajući različitim medijima, osvrću se na vremenske i prostorne diskontinuitete u procesu koji percepciju promatrača stavlja na kušnju. Dok se Gverović predstavlja svojim ‘dezorijentirajućim instalacijama koje propituju koncepte prostora i identiteta, Tadić dosljedno istražuje baštinu modernizma i njezin utopijski potencijal.

 

_MG_7343

 

Koncept ovogodišnjeg bijenala pod naslovom Viva Arte Viva osmislila je Christine Macel, a koncentiran je oko svojevrsnog ‘povratka korijenima’, povratka umjetnosti kao posljednjem bastionu u vremenu sveopće krize i svijeta konstantnih sukoba i šokova. Ova naizgled utopistička vizija ipak ima konkretan cilj naglašavanja odgovornosti umjetnika današnjice u kontekstu u kojem stvara, stoga se izložba u pojedinim segmentima odmiče od grandiozne geste koja je u jednu ruku obilježila prethodno izdanje pod palicom Okwui Enwezora.

Nadalje, ovakav pristup umjetnicima daje priliku za iznošenje ponešto intimnijih priča, s uporištem u ideji postavljanja umjetnosti u središte življenja (kao što je to suptilno naznačeno u samom naslovu bijenala!). Svakako će biti zanimljivo pratiti odgovor izlagača na zadanu temu, posebice kroz vrlo raznolik program popratnih događanja. Tako će Tavola Aperta/Okrugli stol kroz neformalne razgovore nastojati potaknuti dijalog između publike i umjetnika, a zanimljiv dio kustoske koncepcije Macelove je i Artist Practice Project, u okviru kojeg će biti prikazani video radovi umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima. Hrvatski umjetnici s publikom će diskutirati 20. rujna u Centralnom paviljonu u Giardinima.

Više informacija o programu i događanjima na službenim stranicama hrvatskog paviljona/Bienallea.

Fotografije ljubaznošću Lane Šetka

 

Save

Save

Ostavite nam komentar