14. Velesajam kulture

14. Velesajam kulture

Kategorija Najave | 18/10/2017 6

 

Kolektiv emge u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu osmislio je program ovogodišnjeg Velesajma kulture. Kroz izložbu, tribine i filmove 14. Velesajam bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti. 

14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz na sve programe je besplatan.
U predvorju Kina SC bit će postavljena izložba ‘Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana’, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana ali isto tako i trenutačno stanje, uhvaćeno objektivom fotografkinje Tjaše Kalkan.
Temu izložbe proširit će i dvije tribine koje će se održati u predvorju Kina SC. U petak, 20. listopada u 18 sati održat će se tribina pod nazivom ‘Grad kina: prenamjena zagrebačkih kina’ koja će se pozabaviti arhitektonsko-urbanističkim pogledom na pitanje adaptacije prostora, kao i općom potrebom za obnovom gradskog tkiva. Druga tribina pod nazivom ‘Pop-urbis: urbanizam i film’ održat će se u subotu, 21. listopada u 19 sati i postaviti pitanja o društvenoj kontekstualizaciji prenamjene kinodvorana, kao i percepciji tih prostora iz perspektiva struke i građana.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva. Dokumentarni film Filmski putnici Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016., dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja lokalne kino dvorane.  Film Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.
A tradicionalni Kviz promjene u Klubu SC, u petak, 20. listopada uz standardne teme opće kulture i trivije donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti. Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

 

 

Program se održava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Više informacija o 14. Velesajmu kulture pronađite na facebook stranici.

Filmski program dostupan je na linku.

 

6 Komentara

 1. imvucreditshack
  |

  I enjoying, will read more. Thanks!

 2. and kylie generator }
  |

  I like, will read more. Cheers!

 3. I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely should i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail about the head. Your idea is outstanding; the problem is an element that insufficient persons are speaking intelligently about. I am delighted we came across this during my look for something with this.

 4. war robots hack
  |

  Me like, will read more. Thanks!

 5. You got yourself a new rader.

 6. show me how
  |

  I conceive you have mentioned some very interesting details , appreciate it for the post.

Ostavite nam komentar